İçeriğe geç

Karadeniz Bölgesinde Badem Yetişir Mi

Badem ağacı hangi illerde yetişir?

Badem yetiştiriciliği için en uygun bölgeler Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgeleridir. Orta Anadolu, ilkbahar geç donları nedeniyle badem yetiştiriciliği için risk bölgemizdir. Türkiye’nin 66 ilinde 7,9 milyon badem ağacı bulunmaktadır ve bunların 4,7 milyonu meyve vermektedir.

Badem çiçeği kaç derece soğuğa dayanır?

İklim gereksinimleri Badem ağacının odunsu kısmı -20 °C ile 30 °C kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir. Çiçek tomurcuklarının kış sertliği şeftali çiçeği tomurcuklarından daha düşüktür.

Badem soğuk iklimde yetişir mi?

Akdeniz iklimi idealdir, sıcak ve kuru yazlar ve ılık ve yağışlı kışlar. Ancak odunsu kısmı kış donlarına daha dayanıklı olduğundan, yüksek kış soğuğu olan yerlerde de yetişir. Nemli havayı ve soğuk rüzgarı sevmez.

Trabzonda badem yetişir mi?

Trabzon’da hemen hemen tüm badem çeşitleri her rakımda yetiştirilebilir. Trabzon’a uygun badem fidanları Nonpareil (elle öğütülmüş badem), Texas, Ferragnes, Feeraduel, Bertina, Laurenne ve Tuono’dur.

Badem kaç yılda meyve verir?

Badem ağacının en verimli dönemi 10. yıldan sonra başlar.

Samsunda badem yetişir mi?

Samsun’da hemen hemen tüm badem çeşitleri her rakımda rahatlıkla yetiştirilebilir. Samsun’a uygun badem fidanları Nonpareil (elle öğütülmüş badem), Texas, Ferragnes, Feeraduel, Bertina, Laurenne, Tuono’dur.

En verimli badem hangisi?

Ferragnes Ferraduel badem çeşitlerini birbirinden ayıran en önemli özellik meyve kalitesi ve verimidir. Ferragnes badem çeşidi yüksek iç verime ve çok yüksek verime sahiptir. Dikimlerde ana çeşidin Ferraduel badem olması durumunda tozlayıcı olarak Ferragne tercih edilmelidir.

1 badem ağacı kaç kilo badem verir?

İyi bakım koşulları altında 15-20 yaşında bir ağaç ortalama 40-50 kg kabuklu badem üretir. 30-35 yaşından itibaren verimlilik düşmeye başlar. Badem ağaçları ortalama 50 yıl kadar yaşar. 100 yaşına kadar olan ağaçlara da rastlamak mümkündür. Ülkemizde ağaç başına verim yaklaşık 15 kg’dır.

Badem hangi mevsimde dikilir?

Badem fidanı dikim zamanı: Tüplü meyve fidanları yılın herhangi bir zamanında dikilebilir ve bol sulama gerektirir. Açık köklü fidanların dikimi Ekim ve Kasım aylarında yapılır.

Adanada badem yetişir mi?

Badem ağacı Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yetişebilen bir bitkidir. Türkiye’de üretim genellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde yoğunlaşmıştır. Badem yetiştiriciliği İzmir, Aydın, Manisa, Muğla, Mersin, Adana ve Antalya gibi illerde yaygındır.

Badem soğuğa dayanıklı mı?

İKLİM: Badem, ılıman iklimin bir bitkisidir. Kışları ılık ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak geçen Akdeniz ikliminin bir bitkisidir. Kış soğuğu -25 °C’nin altına düşerse bitki zarar görür, -18 °C’nin altına düşerse gözler zarar görür.

1 dönüme kaç badem ağacı dikilir?

Ø 5 x 5 m dikim mesafesi ile deka başına 40 fidan, 2,5 x 5 m dikim yoğunluğu ile deka başına 80 fidan dikimi uygundur. Badem, sıcak-ılıman bir meyve çeşididir ve olgunlaşması için yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyar. Bu meyve çeşidi, ülkemizin iklim koşullarına iyi adapte olmuş meyve türlerinden biridir.

Türkiye’de badem hangi illerde yetişir?

Bu bölgedeki illere bakıldığında toplam sayı 3 bin 881 ve 3 bin 881’dir.

Giresun’da badem yetişir mi?

Giresun’da hemen hemen her rakımda tüm badem çeşitlerine rastlanmaktadır. Giresun’a uygun badem fidanı çeşitleri Nonpareil (elle kırma badem), Texas, Ferragnes, Feeraduel, Bertina, Laurenne, Tuono’dur.

Karadenizde ceviz yetişir mi?

Ceviz, Karadeniz bölgesinin kıyısındaki tüm illerde yetiştirilmektedir. Ceviz, Ege bölgesinin hemen hemen tüm illerinde ve Akdeniz bölgesinin birçok ilinde, özellikle Kahramanmaraş’ta yetiştirilmektedir. Doğu Anadolu’da; Erzurum, Erzincan, Tunceli, Elazığ, Malatya, Van ve Hakkari’de ceviz üretilmektedir.

Türkiye’de en çok badem nerede?

Badem üretimi; 2020 üretim döneminde Türkiye’de 159 bin ton badem üretildi. Badem üretiminde önemli bir yere sahip olan Mersin, 29 bin tonluk üretimle Türkiye üretiminin %18’ini gerçekleştirdi. Adıyaman 18 bin tonluk üretimle ikinci sırada, Muğla ise 10 bin tonluk üretimle üçüncü sırada yer aldı.

En iyi badem hangi yörenin?

Sıcak ve kurak yazları ve ılık ve yağışlı kışları olan Akdeniz iklimi, büyümesi için idealdir. Ülkemizde, Doğu Karadeniz kıyıları ve çok yüksek platolar hariç her yerde yetişebilir. Çoğunlukla Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilmesine rağmen, badem yetiştiriciliği için en önemli bölge Datça Yarımadasıdır.

1 badem ağacı kaç kilo badem verir?

İyi bakım koşulları altında 15-20 yaşında bir ağaç ortalama 40-50 kg kabuklu badem üretir. 30-35 yaşından itibaren verimlilik düşmeye başlar. Badem ağaçları ortalama 50 yıl kadar yaşar. 100 yaşına kadar olan ağaçlara da rastlamak mümkündür. Ülkemizde ağaç başına verim yaklaşık 15 kg’dır.

En kaliteli badem nerededir?

Ege Bölgesi’nin yanı sıra Akdeniz, İç Anadolu ve Marmara Bölgesi’nde de yetiştirilebileceğini söyleyebiliriz. Ege Bölgesi’nde badem yetiştiriciliği için en önemli bölgenin Datça Yarımadası olduğu bilinmektedir. Datça’da üç çeşit badem yetiştirilmektedir.

Kaynak: fatosmodaevi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

motibottle.com.tr