İçeriğe geç

Yatak Eğiminin Azaldığı Yerlerde Akarsu Nasıl Ilerler

Akarsu yatak eğimi azalırsa ne olur?

Akarsuyun akıntısı azalmaz, hızı azalır. Akıntı, birim zamanda akan suyun hacmi, yani su miktarıdır. Su miktarı azalırsa bu su nereye akmıştır? Akarsu yatağı eğimin düşük olduğu yerde genişlediğinden, hız azalsa bile akıntı azalmaz.

Akarsuların yatak eğiminin azaldığı yerlerde ne oluşur?

Meander: Eğimi düşük yerlerde akarsular karşılaştıkları engebeleri aşamayarak yön değiştirerek kıvrımlar oluştururlar ve meandr şeklini oluştururlar. Secchi: Akarsu yatağına yayılan alüvyonların yeniden canlanmasıyla oluşan derin aşındırma sonucu basamakların oluştuğu şekillere verilen addır.

Eğimin azaldığı akış hızının düştüğü alanlarda akarsuların kıvrımlar oluşturarak aktığı vadi tipi nedir?

Tabanlı Vadi: Akarsu yatağının eğiminin azaldığı alanlarda akarsuyun taşıma kapasitesi azalır. Taşıdığı alüvyonu yatağında biriktirerek taban oluşturur. Akarsu bu Tabanlı vadide eğriler çizerek akar.

Akarsu yataklarının aşındırması ile oluşan yeryüzü şekillerine ne denir?

Korozyon, özellikle taşkın dönemlerinde nehir yatağı kenarları boyunca binaların ve yolların tahribatında önemli bir rol oynar. Nehir erozyonunun en yaygın biçimleri vadilerdir.

Akarsularda yatak ne demek?

Yatak: Akarsuyun aktığı çukurluğa yatak denir. Akarsuyun kıyıları ile sınırlanan alan su ile dolu kısımdır.

Akarsu denge profiline nasıl ulaşır?

Denge profili veya yatak profili, nehir vadilerinin aşınması sonucu eğimlerin kaybolması ve nehir ağzından kaynağa kadar uzanan profilin içbükey hale gelmesidir. Denge profiline ulaşan bir jet, derin aşındırma etkisini kaybeder.

Akarsuların hızlı artmasında hangisi etkilidir?

Yıl boyunca su akışındaki değişimlere rejimler veya akış desenleri denir. Akış rejimini belirleyen ana faktör, havzanın aldığı yağış miktarıdır. Düşük yağış ve yüksek sıcaklık ve buharlaşma dönemlerinde su akışı azalır. Yoğun yağış ve kar erimesi dönemlerinde ise akış artar.

Akarsuyun yatağını taban seviyesine kadar yaklaştırma sürecine ne ad verilir?

Yüksek eğimin olduğu yerlerde nehirler yatağın tabanını aşındırır. Bu duruma derin aşındırma denir. Şiddetli aşınma, akarsu yatağını taban seviyesine yaklaştırıp akabileceği bir yamaç seviyesine getirdiğinde sona erer. Derin aşındırmanın ağızdan kaynağa yayılmasına geri aşınma denir.

Akarsuların hızlı akmasının sebebi nedir?

Nehir rejiminin akış hızının değişmesinin temel nedeni: havzanın yağış miktarıdır. Yağış arttığında ve kar eridiğinde akış artar. Yağış düşük ve sıcaklık ve buharlaşma yüksek olduğunda akış azalır.

Akarsuların aşındırması sonucu oluşan çukurlara ne denir?

Dev Kazanlar; Akarsularda şelalelerin görüldüğü bu alanlarda, büyük bir yükseklikten düşen su ile toprak aşındırılır. Erozyonla oluşan çukurlara dev kazan denir.

Akarsuyun akış hızına ne denir?

Debi (veya hacimsel akış), hacimsel akış olarak tanımlanabilir.

Peri bacaları hangi aşınım şekli?

Peri bacası, ince, kuru havzalardan ve kırgıbayır yüzeylerinden gelen ve vadi yamaçlarından aşağı akan sellerin toprağı aşındırmasıyla oluşan bir kaya oluşumudur. Peri bacalarının gövdesi genellikle yumuşak minerallerden, üst kısmı ise sert, aşınması daha zor kayadan oluşur.

Eğimin azaldığı yerlerde hangi yer şekilleri oluşur?

1. Birikim konileri ve yelpazeleri: Dağ yamaçlarından aşağı ovaya akan akarsular, eğimin azaldığı yerde yarım koni şeklinde taşıdıkları malzemeleri biriktirir. Bunlara moloz konileri denir. Moloz konileri büyüyerek Dağ Etekleri Ovası ve İç Dağ Ovası’nı oluşturur.

Belirli bir yatak içinde eğim boyunca sürekli veya zaman zaman akan suya ne denir?

Öngör (1980, s.

Akarsu aşındırma şekilleri nerelerde yaygındır?

Ege ve Marmara bölgelerimizde görülür. Bitki örtüsü olmayan kurak ve yarı kurak alanlarda akarsular aşındırarak çok bozuk yüzeyler oluşturur.

Akarsuyun yatağını taban seviyesine kadar yaklaştırma sürecine ne denir?

Yüksek eğimin olduğu yerlerde nehirler yatağın tabanını aşındırır. Bu duruma derin aşındırma denir. Şiddetli aşınma, akarsu yatağını taban seviyesine yaklaştırıp akabileceği bir yamaç seviyesine getirdiğinde sona erer. Derin aşındırmanın ağızdan kaynağa yayılmasına geri aşınma denir.

Akarsuların akış hızı neye bağlıdır?

Bir akarsuda hızlı akan suların buluştuğu yerlere talveg denir. Akarsuyun akış hızı; taşınan su miktarı yatağın genişliğine ve eğimine bağlıdır.

Akarsuyun aşındırma gücü hangi faktörlerden etkilenir?

Akarsuların oluşturduğu yeryüzü şekilleri; taşıdıkları su miktarı, akış hızı, toprağın jeolojik yapısı, taşıdıkları yük miktarı ve bitki örtüsü gibi faktörlerden etkilenmektedir.

Akarsuyun taban seviyesini ne belirler?

Bu faktörler şunlardır: (1) kanal eğimi veya eğimi, (2) kanal boyutu ve kesit şekli, (3) kanal pürüzlülüğü ve (4) kanalda akan su miktarı.

Kaynak: rothys.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

motibottle.com.tr