Hadiste zevaid nedir?
Hadis kitapları arasında karşılaştırma yapılarak bir hadisin veya diğerinin hadislerinin ayrı bir kitapta toplanması anlamına gelen zevâid, hazırlandığı dönemin şartlarına göre farklı konu ve ciltlerde ortaya çıkan bir hadis edebiyatı türünü ifade eder.
Hadis ilminde terceme ne demek?
Hadis âlimleri, Kitap ve Bab olarak tasnif ettikleri eserlerde, aynı konudaki hadislerin ana başlığını belirtmek için Kitap kelimesini, alt başlıklarını belirtmek için de Bab kelimesini kullanmışlardır. Bu tür eserlerde hem ana başlığa hem de alt başlıklara tercüme veya terâcim denir.
Gurerul Fevaid kimin eseri?
Ġurerü’l-fevâʾid’in başlıca kaynaklarını Bişr el-Âmidî’nin eserleri oluşturur.
Fevaid nedir edebiyatta?
Herhangi bir konuda yararlı, öğrenilmiş bilgi, kazanılmış mal anlamına da gelen Fevaid, Hacı Bektaş Velî’nin (d. 606/1209-ö. 669/1270) eseri olup içerisinde dini, tasavvufi ve ahlaki öğütler yer almaktadır.
Sünnet-i zevaid nedir?
Bunlar, Peygamber’in bir insan olduğu için normal insan davranışlarıdır ve dini yaymak için tasarlanmamıştır. Bunlara adet sünneti de denir. Örneğin Hz. Peygamber’in beyaz elbise giymek, saçını ve sakalını kına ile boyamak, yemek ve içmek gibi alışkanlıkları Sünnettir.
Mecmau z zevaid kimin?
Nûreddin el-Heysemî’nin (ö. 807/1405) beş Zevâid kitabını özetlediği eseri.
Hadis ilminde tedvin ne demektir?
Ezberlenmiş ve bir yere kaydedilmiş hadisleri yazıya geçirerek derlemek anlamına gelen terim. Sözlükte “yazmak, toplamak, derlemek” anlamına gelen tedvin, hadis metinlerini herhangi bir tasnife tabi tutmadan hafızalara ve çeşitli yazı malzemelerine yazma eylemini ifade eder.
Hadiste lika ne demek?
Sözlükte “buluşmak, birleşmek, kavuşmak” anlamına gelen likā’, hadis ilminde “hiçbir aracı olmadan doğrudan hocasından hadis alan öğrenci” anlamında kullanılır. Aynı kavram için lukıyy ve mülâkāt kelimeleri de zikredilir. Bir hadisin sahih olmasının şartlarından biri de senedinin muttasıl olmasıdır.
Hadis ilminde cerh ve tadil ne demek?
Cerh ve Ta’dil, hadis rivayet edenlerin dini ve bilimsel eleştirilerini ele alan bilimdir. Cerh ve Ta’dil’in amacı, hadisleri güvenilirlikleri bakımından zayıf olanlardan ayırmaktır. Başlıca amacı İslam dinini korumaktır.
Hadiste fevaid nedir?
“Öğrenilmiş bilgi ve elde edilmiş mal” anlamındaki Fâide’nin çoğulu olan Fâvîd kelimesi, hemen her ilimde “bir konuda faydalı bilgileri toplayan kitap” anlamında kullanılırken, özellikle Hadis ilminde daha çok bir veya birkaç âlimin müstakil ve garip rivayetlerini toplayan eserlerin adı olmuştur.
Emali ne demek hadis?
Bu bilgiler doğrultusunda Emâlî kavramını şu şekilde tanımlayabiliriz: Emâlî, bir âlimin hadis, Arap dili, tefsir, fıkıh ve diğer ilimlere ait bilgilerini belli günlerde ders devresinde öğrencilerine yazıp anlatmasıyla ortaya çıkan bir eser türüdür.
Vefeyat kimin eseri?
VEFEYÂT-I SELÂTÎN VE MEŞÂHÎR-İ RİCÂL, Hâfız Hüseyin Ayvansarâyî’nin (ö. 1201/1787) Vefeyâtnâme türünde yazdığı, yüksek rütbeli memurların kısa biyografilerini ve ölüm tarihlerini verdiği bir eserdir. Eserin tek nüshası İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’nde kayıtlıdır (TY2539).
Kitabul Fevaid ne anlatıyor?
İnsanlara yönelik baskı ve zulümle mücadele ediliyor. Alevi-Bektaşiliğin, namaz, oruç ve hac gibi Sünni İslam’ın temel inançları alanındaki görüşleri ve tutumları açıkça ortaya konuyor. En güzeli de bu kitapta “Hacı Bektaş Sünni’dir” diyenlere en güzel cevabı veriyor.
Cemul Fevaid kimin?
Muhammed née, Cem’ül-fevâid Rûdânî olarak bilinir. Muhammed el-Mağribi (ö.
Fevad nedir?
Tasavvufta, ilahi tecellilerin görülebildiği yer anlamında kullanılan bir terim.
Hadiste musahhaf nedir?
Sözlükte “sayfayı yanlış yazmak veya okumak, birbirine benzeyen harfleri yanlış okuyup nakletmek” anlamına gelen teşîf fiilinden bir sıfat olan musahhaf kelimesi, terim olarak metinde yazılışı birbirine benzeyen harflerin yanlış okunmasıyla rivayet edilen hadisi ifade eder.
Hadiste musannef ne demek?
Musannef, İslami ilimlerde, özellikle Arap edebiyatında, kitap ve bab başlıklarına dayalı olarak yapılan derleme türünü ifade ederken; hadis ilminde ise “hüküm ihtiva eden merfu, mevkuf ve mektu rivayetlerin fıkhî konulara göre tasnif edilerek yazılan kitap” anlamında bir derleme türü olarak kullanılmaktadır.
Hadiste hüda ne demek?
Kelime, “doğru yolu bulmak, yolu göstermek” ve “hakikate ulaşmak, doğru yolu bulmak” anlamına gelen hüda (hidayet) kökünden türemiştir. Bu terim, inanan veya başka bir dine mensup olmayan ancak İslam’ı kabul etmeyi ifade eder.
Hadis ilminde tahric ne demek?
1. Bir hadisi, rivayetiyle birlikte kitap haline getirmek. Bu anlam, esas olarak ilk yazarların derledikleri hadislerden kitap oluşturma faaliyetlerini ifade eder.
Kaynak: infs.com.tr