Yedam’ın amacı nedir?
YEDAM, 12 yaş ve üzeri bireylere ve ailelerine alkol, tütün, uyuşturucu, kumar ve teknoloji bağımlılığı konusunda hizmet vermektedir. YEDAM’ın temel amacı, bağımlının birçok yönden işlevselliğini yeniden kazanmasını sağlamak ve risklerine ve ihtiyaçlarına göre destekleyerek toplumdaki katılımını artırmaktır.
Yedam’da neler yapılır?
Ne yapıyoruz? Tütün, alkol, madde, internet ve kumar bağımlılığı olan bir kişinin bağımlılık seviyesini belirliyoruz, tütün, alkol, madde kullanımını ve kumar davranışını bırakmasına yardımcı oluyoruz, tütün, alkol, madde ve kumara tekrar başlamamak için yöntemler öğretiyoruz, Daha fazla makale…
Yedam ilaç verir mi?
YEDAM tıbbi destek sağlamaz, ancak gerekli danışmanlık ve tütün danışmanlığı hizmetlerini sağlar. İlaç tedavisinin amacı, tütün (sigara) kullanımını bıraktıktan sonra oluşan nikotin yoksunluğunu hafifletmektir. Bu ilaçlar doktor tarafından reçete edilir.
Yedam sicile işler mi?
Görüşmelerden, araştırma aşamasından, birebir iletişim aşamasına kadar elde edilen bilgiler hiçbir şekilde üçüncü kişilerle paylaşılmamakla birlikte, bunların danışanın dosyasına kaydedilmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir.
Yedam ücretli mi?
Ne yapıyoruz? ÜCRETSİZ ve ayaktan bağımlılık danışmanlığı hizmetleri sunuyoruz. Tütün-alkol-uyuşturucu-internet kullanan ve kumar bağımlısı olan bir kişinin bağımlılık seviyesini belirliyoruz. İnsanların tütün, alkol, uyuşturucu ve kumar davranışlarını bırakmalarına yardımcı oluyoruz.
Yedam’da kimler çalışır?
YEDAM, bağımlı kişilere hem madde bağımlılığından kurtulma sürecinde hem de madde kullanımını bırakma sürecinde deneyimli psikolog ve sosyal çalışmacılar aracılığıyla psikolojik ve sosyal destek sağlayan bir merkezdir.
Yedam hangi saatlerde çalışıyor?
Danışma hattı, hafta içi 09:00 – 23:00, cumartesi 09:00 – 17:00 arası.
Bağımlılık için nereye başvurulur?
Çevrenizde bağımlı olduğundan şüphelendiğiniz kişiler varsa YEDAM danışma hattı 115’i arayarak ne yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Yedam kimin?
Yeşilay Eğitim ve Danışmanlık Merkezi (YEDAM) projesi, 2014 yılında İstanbul Kalkınma Ajansı Çocuk ve Gençler Mali Destek Programı kapsamında sağlanan hibe desteğiyle kuruldu.
Bağımlılık tamamen biter mi?
Bağımlılık artık kronik bir beyin hastalığı olarak kabul ediliyor ve diğer kronik hastalıklar gibi remisyon ve nükslerle tedavi edilebiliyor, ancak tamamen iyileştirilemiyor.
Bağımlılıktan kurtulma kaç gün sürer?
Madde bağımlılığının tedavi süreci yoğun çaba, 2-6 hafta izleme ve ardından psikoterapi süreciyle mümkündür. Bu sürecin tedavisinde bilişsel davranışçı terapi, grup terapisi, aile terapisi ve biorezonans (Mora terapisi) gibi psikoterapötik yöntemler kullanılır.
Yeşilay tedavisi sicile işler mi?
Denetim ofisi, belirli programlara katılım için kişiyi bir yıla kadar izleyecektir. Denetim süresinin sonunda gerekli koşullar karşılanırsa, sabıka kaydı silinecektir.
Zorunlu yatış kararı nasıl alınır?
Zorunlu tedavi kararı almak isteyen kişi, TMK’nın 432. maddesine dayalı bir başvuru ile Sulh Hukuk Mahkemesine başvurabilir. Kaymakamlık tarafından yapılan tedavi başvuruları, zorunlu tedavi kararları için hukuken bağlayıcı değildir.
Bağımlılık tedavisi ne kadar sürer?
Madde bağımlılığı tedavisi uzun vadelidir. Kişinin maddeyi kullanmayı bırakmasından sonraki 6. ay, kısmen iyileştiği dönemdir. Hastanın nüksetmesini önlemek için bir yıla kadar tedaviye devam etmesi önemlidir. Bağımlılığın ömür boyu süren bir durum olduğunu anlamak önemlidir.
Madde bağımlısı tedavi olmazsa ne olur?
Madde bağımlılığının birçok psikolojik sorunu beraberinde getirdiği bilinmektedir. Panik bozukluğu, dürtüsellik, kendine zarar verme davranışı, intihar ve depresyon bu sorunlar arasında yer almakta ve bağımlılıkla birlikte görülen ortak tanılı sorunlar olarak anılmaktadır.
Yeşilay’ın temel amacı nedir?
Yeşilay’ın amacı, insan sağlığını bağımlılığa neden olan risk faktörlerinden korumak ve insan onuruna saygıyı sağlamaktır. Yeşilay, tüm çalışmalarında insanlar arasında karşılıklı anlayışı, kardeşliği, dostluğu, işbirliğini ve kalıcı barışı teşvik eder.
Yeşilay hangi amaçla kuruldu?
Green Hilal’in ilk kuruluş amacı alkol bağımlılığıyla mücadele etmekti. Zamanla bağımlılık türleri arttıkça Green Hilal, beş bağımlılık alanında bilimsel ve kanıta dayalı çalışmalarını sürdürüyor: tütün, madde, kumar ve internet bağımlılığı.
Çematem ne yapar?
Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri ÇEMATEM tedavi hizmetleri, madde bağımlılığından kurtulmak isteyen çocuklarımıza sunulmaktadır. Psikoterapiler, danışmanlık hizmetleri, eğitimler, el sanatları, spor aktiviteleri vb. yoluyla ergenlerimizi bu bağımlılıktan kurtarmayı amaçlamaktadır.
Yedam kimin?
Yeşilay Eğitim ve Danışmanlık Merkezi (YEDAM) projesi, 2014 yılında İstanbul Kalkınma Ajansı Çocuk ve Gençler Mali Destek Programı kapsamında sağlanan hibe desteğiyle kuruldu.
Kaynak: emarvi.com.tr