Ardahan’da hangi göl var?
ÇILDIR GÖLÜ: Doğu Anadolu Bölgesi’nin Van Gölü’nden sonra en büyük gölüdür. 115 km²’lik bu göl Kısır ve Akbaba dağları arasında yer alır. Kuzeybatıya doğru uzanan şarkıcı sırtları Çıldır Gölü ile Çıldır Ovası’nı ayırır.
Ardahanda şelale var mı?
Susuz Şelalesi Kars – Ardahan yolu üzerinde yer alır ve 75 metrelik bir şelaleye sahiptir. Şelalenin yanındaki vadi 24 farklı kuş türü ve çeşitli yabani hayvanlar için doğal yaşam alanı sağlar. Şelale Susuz-Ardahan karayolu üzerinde yer alır ve bölgenin en yüksek şelalesidir.
Ardahan’ın neyi ünlü?
Ardahan’ın kaşar peyniri ve balı ülke çapında meşhurdur. Elma dolması, Evelik aşısı, pişi, bozbaş, kuymak, ekmek pudingi ve helva en meşhur yemekleridir.
Ardahan Göle’nin neyi meşhur?
Göle Peynir Üretimi Bu nedenle bu bölgede süt hayvancılığı oldukça gelişmiştir. Çok özel lezzetler arasında yer alan ve lezzetleriyle bilinen ünlü Göle tereyağı, Göle cheddar peyniri ve çeşitli Göle peynirleri, bu bölgelere yaptığınız ziyarette mutlaka denemeniz gereken lezzetlerdir.
Ardahan’ın en büyük köyü hangisidir?
Göle Ardahan’ın en büyük ilçesidir.
Ardahanda nehir var mı?
Kura Nehri kıyısında Ardahan, Borjomi, Gori, Mtskheta, Tiflis, Rustavi, Mingaçevir, Yevlah, Sabirabad, Şirvan, Salyan gibi şehirler bulunmaktadır. Allahuekber Dağları’ndan doğan Kura Nehri’nin toplam uzunluğu yaklaşık 1515 km’dir.
Ardahan Kürt mü?
Nüfus. Nüfusun çoğunluğu Kıpçak kökenli Ahıska Türklerinden oluşur. Geri kalan kısım Türkler, Kürtler, Terekemler ve Alevi Türkmenlerden oluşur. Aynı zamanda Ardahan’da Gürcüler, Çerkezler, Tatlar, Lezgiler ve Poşalar da yaşamaktadır, ancak bunların çoğu göç etmiştir.
Ardahanda orman var mı?
Bölgenin tanımı: Ardahan Ormanları, Ardahan şehir merkezinin beş kilometre kuzeydoğusunda başlar ve Kura Vadisi etrafındaki dört parçalı küçük İskoç çamı ormanından ve bu ormanları çevreleyen çayırlardan oluşur. Kura Nehri bölgeden geçer ve kuzeybatıda Yalnızçam Dağları ile sınırlanmıştır.
Ardahanda müze var mı?
Ardahan’ın ilk ve tek müzesi olan Nuri Vatan Kent Müzesi’nin Envanter Toplama Merkezi açıldı. Açılış, Ardahan’ın kurtuluşunun 100. yılı olan 23 Şubat’ta gerçekleşti.
Ardahan soyu nereden gelir?
Etimoloji. Artani veya Artaani’den türetilen Ardahan, Gürcistan’da da yayılan bir din olan Zerdüştlük ile bağlantılı olarak Ahameniş döneminde ortaya çıkan bir yer adı olarak kabul edilir. Bu yer adının kökü olan Arta, Eski Farsça’dan gelir ve Zerdüştlükte “Aša” olarak da bilinen tanrının adıdır.
Ardahan mezhebi nedir?
Tskarostavi Kilisesi. Tskarostavi Kilisesi (Gürcüce: წყაროსთავის საეპისკოპოსო ტაძარი) tarihi ETI bölgesinde erken Orta Çağ’da inşa edilmiş bir Gürcü piskoposluk kilisesidir. . Bugünkü Ardahan ilinin Çıldır ilçesine bağlı eski adıyla Tskarostavi Öncül köyünde bulunuyordu.
Ardahan denince akla ne gelir?
Ardahan denince akla ilk olarak Kaşar peyniri ve Çıldır Gölü gelse de genel olarak Ardahan yöresel yemekleri, kıyafetleri, türküleri, gelenek ve görenekleri ile oldukça zengin bir ildir.
Ardahan Göle Alevi mi?
Gölde 4 köy bulunmaktadır, 2’si Türkmen Alevi, 1’i Kürt Alevi ve diğeri Zaza Alevi’dir. Bu Zaza köyü Ardahan’daki tek Zaza köyüdür.
Ardahan’ın hangi meyvesi meşhur?
Posof Elması: Ardahan’ın İçi Dışı Kırmızı Meyvesi Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen kırmızı elma, Posof Elması adıyla tüm dünya ülkelerinin ilgisini çekmeyi başardı.
Ardahan Göle neden soğuk?
Göle Ovası’nda kışlar sert geçer. Bu bölge, Türkiye’nin en soğuk yerlerinden biri olarak kabul edilen Sarıkamış’tan daha soğuktur. Her tarafı yüksek dağlarla çevrili çanak şeklindeki ovada, kışın hava akışı düşüktür. Bu durumda, soğumuş ve daha ağır hava aşağı doğru hareket eder, sıcaklığını kaybeder ve donar.
Çıldır Gölü Kars mı Ardahan mı?
Çıldır Gölü – Ardahan Kışın yüzeyi tamamen donmuş olan gölde yürüyüş, kamp, buz balıkçılığı ve kızak gezisi yapabilirsiniz. Gölde buz pateni, koşu ve bisiklet gibi aktiviteler de yapılmaktadır. Dört mevsim balık tutulabilen gölde en çok tutulan balık türü sazan balığıdır.
Ardahan Göle Alevi mi?
Gölde 4 köy bulunmaktadır, 2’si Türkmen Alevi, 1’i Kürt Alevi ve diğeri Zaza Alevi’dir. Bu Zaza köyü Ardahan’daki tek Zaza köyüdür.
Çıldır Gölü nereye ait?
Alan tanımı: Kuzeydoğu Anadolu’nun en büyük ve en derin gölüdür. Kars ve Ardahan illeri sınırları içerisinde kalmaktadır. 120 kilometrekarelik bir alana sahip tatlı su gölüdür.
Uluabat gölü nerededir?
Konumu ve adaları Marmara Denizi’nin 15 km güneyinde ve Bursa’nın 30 km batısında, Mustafakemalpaşa ilçesinin doğusunda ve Bursa Karacabey karayolunun güneyinde, 40° 12′ Kuzey ve 28° 40′ Doğu koordinatları arasındadır. Denizden yüksekliği 7 metredir.
Kaynak: dmsmoble.com.tr