Horon nedir, nasıl oynanır?
Horon genellikle birlikte oynanır ve insanlar ellerinde tuttukları sopalarla ritmi tutarak dans ederler. Horon çalmak için özel bir müzik olmasa da genellikle Türk klasik müziği eşliğinde çalınır. Horonlar genellikle birlikte yapılır.
Horonun anlamı ne?
Kökeni. Yunanca horos (χορός) kelimesiyle ilişkilidir ve “dans” anlamına gelir. Türkçede bilinen ilk kayıt Bahr’ür Garip’e aittir ve 15. yüzyılda Yunan kadınları tarafından sıralar halinde oynanan bir halk dansı için kullanılmıştır.
Horon oyunu hangi yöreye aittir?
Doğu Karadeniz bölgesinde Horon kardeşliğin, dürüstlüğün, yiğitliğin ve cesaretin simgesidir. Günümüzde Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt illerinde oynanmaktadır.
Horonun kuralları nelerdir?
Horon sadece sökme sırasında uzunlamasına bir titreme ve enine bir titremedir. Ayaklarınızı yere vurmayı, başınızı sallamayı, çok keskin dönüşler yapmayı, grubu hiçe saymayı ve istediğinizi elde etmeyi içeren oyunlar, oyuncuya o anda zevk verse bile doğru değildir. Karadeniz oyunu her zaman sağ ayakla başlar. Genellikle sayılar üç kez uygulanır.
Horon oynamak ne demek?
Horon, tıpkı diğer topluluk dansları gibi, hep birlikte, aynı şeyleri düşünerek, hissederek, melodiyle tam bir uyum içinde icra edilen, kendine özgü bir halk dansıdır.
Horon kaç kişi ile oynanır?
Doğu Karadeniz yöresi oyunlarının genel adı; Horan: Kılıç oyunu gibi iki kişiyle oynanan horonlar olduğu gibi, 50-60 kişi arasında bir daire veya yay çizilerek oynanan horonlar da vardır.
Horon nerenin kültürü?
Karadeniz Bölgesi’nde, özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’nin kıyı kesimlerinde, toplu halde ve çoğunlukla tek telli olarak oynanan disiplinli halk oyunlarının genel adı “Horon” olup, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Trabzon, Rize, Artvin, Giresun ve Ordu çevresinde oynanmaktadır.
Horonun diğer adı nedir?
Başlıca özelliği “cemaat” olan bu Yakutça sözcüklerle Karadeniz Horon’u, Fransızca “Carole” ve Yunanca Xogos arasındaki anlam birliğini saptadıktan sonra yukarıdaki araştırmalarımızı şöyle özetleyebiliriz: Horon, Carole, Xogos, Hor, Kör, Horoy sözcükleri birbirinden ayrı değil, aynı farklı köklere sahiptir…
Horon neden hızlı oynanır?
Çeşitli stillerde oynanabilen Horon oyunları genellikle 7/8’lik zamanlamayla oynanır. Müzik, Horon oyunlarının hızını ve ritmini belirler. Müzik ne kadar hızlı olursa oyun da o kadar hızlı olur. Yerel halk iyi bir haber aldığında, sevinçlerini ifade etmek için Horon oynarlar.
Trabzon’un hangi oyunu meşhur?
Yörenin sıra oyunlarına Horon denir. Horon terimi; topluluk, kitle, küme anlamına gelir. Bıçak oyunu hariç diğer oyunlar grup oyunlarıdır. Kombine oyunlarda oyuncular el ele tutuşarak bir sıra oluşturabilir veya iki kafa ile sırayı kapatarak daire şeklinde oynayabilirler.
Bıçak horonu nedir?
Bıçak oyunu: Karşılıklı savaş ve kavgayı andıran figürler vardır. Oyuncular ellerindeki bıçakları çok iyi kullanmalıdır. Eskiden halk oyunlarında Karadeniz Horon varyantları yaygındı. Hemen hemen her köy ve mahallede bir veya daha fazla kişi Kemençe çalmayı bilirdi ve çoğu kişi Horon çalmayı bilirdi.
Halay hangi millete aittir?
Halay, Türk ve Kürt kültüründe bir halk dansıdır. Türkiye’nin farklı bölgelerinde icra edilen Halaylar arasında büyük bir çeşitlilik vardır ve Halay tipleri üç genel gruba ayrılır: Çukurova (Güney) Halayları: Bunlar Adana ve Gaziantep arasında icra edilen Halaylardır.
Horon nasıl bir halk oyunu?
Horon, bazı yörelerde ise Horom, Doğu Karadeniz bölgesinde oynanan geleneksel halk oyunlarının genel adıdır. Samsun ilinin doğusunda, Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin kıyılarında ve kısmen iç kesimlerde oynanan çevik oyunlardır.
Horon oyununda hangi kıyafetler kullanılır?
*Sol omuzdan düğmeli, iki sıra gümüş düğmeli ve işlemeli siyah yelek, *Körüklü siyah fermuar, dar paça, *Körüksüz bot, *Uçları düğümlü siyah şapka.
Horon ne demek TDK?
Horon kelimesi Karadeniz bölgesine ait bir dans türü olarak bilinmektedir. Karadeniz bölgesinde ağırlıklı olarak kemençe çalınarak oynanan bir halk dansıdır. Ayrıca Karadeniz bölgesine ait bir halk dansı olarak da ifade edilebilecek bir kelime olduğu söylenebilir.
Kaç çeşit horon var?
Basit ve az hareketli figürlerle oynanan horonların genel adıdır. Sürmene’de Rahat Horon, Adi Horon, Aşağı Horon, Kara Horon, Dizi Horon, Millet Horon isimleriyle tek ayak ve çift ayakla, Tonya’da ise üç ayakla oynanır.
Horon Türk oyunu mu?
Dr. Necati Demir, Doğu Karadeniz Bölgesi’ne özgü bir halk oyunu olan Horonun 5 bin yıldır varlığını sürdüren bir Türk dansı olduğunu anlattı.
Horon neden hızlı oynanır?
Çeşitli stillerde oynanabilen Horon oyunları genellikle 7/8’lik zamanlamayla oynanır. Müzik, Horon oyunlarının hızını ve ritmini belirler. Müzik ne kadar hızlı olursa oyun da o kadar hızlı olur. Yerel halk iyi bir haber aldığında, sevinçlerini ifade etmek için Horon oynarlar.
Horon oyununda hangi kıyafetler kullanılır?
*Sol omuzdan düğmeli, iki sıra gümüş düğmeli ve işlemeli siyah yelek, *Körüklü siyah fermuar, dar paça, *Körüksüz bot, *Uçları düğümlü siyah şapka.
Kaynak: bahs.com.tr